WAT IS MESTONDERZOEK?

Mestonderzoek (of coprologie) is het identificeren en tellen van wormeitjes in de paardenmest.
We nemen een kleine hoeveelheid verse mest. Die wordt gemengd met een vloeistof die dient om de wormeitjes te scheiden van de mest. Zodra ze ervan gescheiden zijn, worden de eitjes onder een microscoop geplaatst om te worden geteld en geïdentificeerd op basis van hun morfologische kenmerken. Het resultaat wordt uitgedrukt in het aantal eitjes per gram mest of EPG.

WAT IS HET NUT VAN MESTONDERZOEK?

 • Beoordeling van het niveau en van de aard van besmetting van uw paard
 • Doelgerichte behandeling door alleen de meest besmette paarden te behandelen. Dit is het principe van selectieve ontworming dat, indien het correct wordt toegepast, het mogelijk kan maken het aantal ontwormingen ten minste met 2 te verminderen en daarom ook de ontwikkeling resistentie doeltreffend te vertragen
 • Controle van de doeltreffendheid van de ontworming. We kunnen een test doen vóór en na de behandeling - een onvolledige reductie van wormeitjes kan wijzen op resistentie van de parasieten tegen het gebruikte ontwormingsmiddel.
 • Bepaling van wormbesmetting van een nieuw paard

WELKE PARASIETEN KUNNEN GEÏDENTIFICEERD WORDEN DANKZIJ DEZE TEST?

Kleine strongyliden (eitjes)img tick
Grote strongyliden (eitjes)img tick
Spoelwormen (eitjes)img tick
Lintwormen(eitjes)img tick 
Paardenhorzels ​img tick
Ingekapselde kleine strongylidenimg tick
Aarswormenimg tick
 
 

Wij doen er alles aan om een zo betrouwbaar mogelijke uitslag van het mestonderzoek te kunnen garanderen.

Het is belangrijk te realiseren dat een mestonderzoek een momentopname is en dat mestonderzoek het meest betrouwbaar is als het op regelmatige basis wordt uitgevoerd. Daarnaast is de kwaliteit van de uitslag afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van het genomen monster,  het moment waarop het monster genomen is in de wormcyclus en de bewaar- en of verzendcondities tot aan Healthy Horses. Het is mogelijk dat er een “vals negatieve”, of lagere eitelling wordt vastgesteld terwijl er wel sprake is van wormproblematiek bij het paard. Het regelmatig uitvoeren van mestonderzoek verkleint dit.

Sorteer op
 • -40%

  *** ACTIE *** Mestonderzoek
  *** ACTIE *** Mestonderzoek
  € 12,50 € 7,50
© 2019 - 2021 healthyhorses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel