Wanneer mestonderzoek?

Uit onderzoek is gebleken dat 4 keer per jaar mestonderzoek, bij een gezond paard, voldoende is. Door regelmatig mestonderzoek te laten doen houd u een goede controle op uw wormmanagement en bent u er op tijd bij mocht er een wormbesmetting aanwezig zijn.

Mestonderzoek is het belangrijkst in het voorjaar en in de zomer. Sommige wormen houden een winterslaap in het najaar en in de winter en scheiden daardoor minder/geen eitjes uit. Dit betekent niet dat uw geen mestonderzoek kunt laten doen alleen is een wormbesmetting moeilijker te monitoren. Vooral paarden die in de winter nog op de weide komen hebben nog steeds kans op een wormbesmetting. Het parasitologisch laboratorium is gespecialiseerd op het gebied van mestonderzoek en kan daarom ook in de winterperiode  een betrouwbaar mestonderzoek uit voeren.

Wij adviseren om 4 x per jaar mestonderzoek te laten doen. Hierdoor bouwt u een inzichtelijk dossier op waardoor u een fijn inzicht krijgt over de wormgevoeligheid van het paard en het geeft een goede controle op uw wormmanagement. 

Wij adviseren om het volgende schema toe te passen
 Mestonderzoek
 Behandelen lintworm, ingekapselde bloedworm en horzellarf
JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
                        
 • Mocht uw paard(en) niet gehele jaar in de wei staan dan is het raadzaam om voordat u de paard(en) op de wei laat, eerst mestonderzoek te laten doen. Zo voorkomt u dat de wei besmet raakt en uw paard(en) alsnog besmet worden na het mestonderzoek.  Loopt u paard(en) het gehele jaar op de wei dan raden wij u aan tussen half maart  en half april mestonderzoek uit te laten voeren.
 • Het tweede mestonderzoek juni
 • Het derde mestonderzoek augustus
 • Het vierde mestonderzoek oktober/november
 • Afhankelijk van de infectiedruk en uw wensen kunt u na de eerste nachtvorst een behandeling geven met een middel dat werkt tegen zowel lintwormen, horzellarven en mogelijk ingekapselde bloedwormen. Als u uw paard heeft ontwormt zegt dit niet direct dat de wormkuur ook voldoende heeft gewerkt. Daarom adviseren wij om 2 weken na toediening van de wormkuur nogmaals een mestonderzoek te laten doen om te controleren of de wormkuur is aangeslagen.

Wij adviseren om bij grote groepen paarden (pension, handels of trainingstal) bij alle paarden tegelijk een mestonderzoek te laten uitvoeren. Dit geeft veel inzicht in de wormbesmetting op uw stal. 

Om een wormbesmetting te voorkomen is het erg belangrijk preventief te werken. Ëen van de belangrijkste taken is het verwijderen van de mest uit het land. Het paard mest in het land, in de mest zitten wormeitjes en hier komen larven uit. De larven gaan in de top van het gras zitten en worden opgegeten door het paard waardoor een besmetting zou kunnen ontstaan. Paarden kunnen heel goed een eigen weerstand opbouwen dit gebeurd ongeveer vanaf 6 jaar. 

Preventief werken? Hoe doe je dat:

 • Verwijder minstens 2x per week de mest uit het land of paddock
 • Na ontworming het paard niet direct op een nieuw stuk wei zetten. Hou het paard enkele dagen op de oude wei zodat de ontwormde paarden niet-resistente larven van het weiland opnemen waardoor er verdunning met de resistente worm ontstaat.
 • Verweid de paarden regelmatig naar een schoon stuk land of pas stripbegrazing toe. Elke dag een strook vers gras erbij dit voorkomt dat paarden in de buurt van besmette mest gaan eten.
 • Mocht u de paard(en) gaan omweiden zorg dan dat u eerst mestonderzoek doet zodat u zeker weet dat de verse wei niet wordt besmet.
 • Een nieuw paard bij de andere paarden? Zorg ervoor dat u het paard pas bij de andere paard(en) laat als u heeft uitgesloten is dat het paard worminfecties met zich mee draagt
 • Laat de wei ook begrazen door andere diersoorten zoals bijvoorbeeld schapen. Deze kunnen niet besmet raken door de paardenwormen net als het paard niet besmet kan raken van schapenwormen. Een andere optie is om het land te maaien.
 • Pas een goed hygiënebeleid toe. Hou de stal(en), paddocks, weides en drinkbakken goed schoon.
 • Wilt u een advies passend bij uw situatie? Neem dan contact met ons op info@healthyhorses.nl

Voorkomen is beter dan genezen!

Sorteer op
 • -40%

  *** ACTIE *** Mestonderzoek
  *** ACTIE *** Mestonderzoek
  € 12,50 € 7,50
© 2019 - 2021 healthyhorses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel