Spierbevangenheid

Ook wel maandagziekte genoemd, dit is een aandoening aan de spieren waarover men nog niet alles weet. De oorzaken van spierbevangenheid worden tot op heden nog steeds onderzocht. Wel is men inmiddels zover dat zij twee oorzaken van spierbevangenheid hebben ontdekt. ten eerste kan de oorzaak liggen in een scheve verhouding tussen te veel aan krachtvoer en een tekort aan beweging, hierbij veroorzaakt het te veel aan o.a. suikers en zetmeel de spierbevangenheid.

Dit betekent dus dat een rustdag voor je paard helemaal niet slecht is zolang de hoeveelheid krachtvoer maar wordt aangepast. De tweede oorzaak wordt vaak erfelijk bepaald.

De naam maandagziekte komt van de tijd toen er nog met het trekpaard op het land gewerkt werd. De trekpaarden kregen koolhydraatrijke voeding om het zware werk aan te kunnen. In het weekend hadden ze rust maar hetzelfde koolhydraatrijke rantsoen werd gegeven. Als de paarden op maandag het zware werk hervatten, kregen ze spierproblemen. Daarom dus maandagziekte genoemd

Wat gebeurt er bij spierbevangenheid?

Tijdens de rust wordt glycogeen niet verbruikt maar opgeslagen in de spieren. Dit is op zich geen slechte energiebron maar heeft als nadeel dat er bij verbruik een afvalstof vrijkomt. Als het paard dan plots zwaar begint te werken kunnen afvalstoffen zich razendsnel ophopen in de spieren. Er treedt een verzuring van de spieren op. Het paard zit als het ware vast in zijn afvalstoffen.

Wat zijn de symptomen van spierbevangenheid?

De eerste symptomen van een ernstige spierbevangenheid zijn zweetuitbarstingen, een verhoogde temperatuur, opbollen van de rug en harde/stijve spieren ter hoogte van de rug, het kruis en de billen.In extreme gevallen wil het paard geen stap meer verzetten, maar gaat het paard liever liggen. Bij een milde spierbevangenheid wil het paard niet graag lopen. Als het paard loopt zijn dit vaak stijve en verkorte passen daarnaast kan de achterhand trillen tijdens het lopen. Ook bij de milde vorm is er sprake van pijnlijke, harde en stijve spieren van de achterhand. Naast eerder genoemde symptomen kunnen de volgende symptomen ook aanwezig zijn:

  • Het paard is angstig

  • wijde neusgaten

  • hart & ademfrequentie zijn verhoogd

  • roodbruine urine; wat duidt op spierafbraak

Meestal openbaart de aandoening zich tien tot vijftien minuten nadat het paard in beweging komt of na afloop van het werk.

Raadpleeg bij acute spierbevangenheid altijd direct de veearts!

In samenspraak met de veearts wordt het voeren van kractvoer gestopt of verminderd, let op dat het paard wel kan drinken. Zorg dat het paard het niet koud krijgt, vermijd dus regen en wind. Zorg dat het paard frisse buitenlucht kan ademen. Wanneer een paard kan en wil bewegen laat dit het paard dit ook doen in bijvoorbeeld een paddock of loopstal, niet in een grasrijke weide. Let op: Vermijd arbeid!

Niagara Equissage Pulse

Ondersteunt het paard o.a. in de afvoer van afvalstoffen. Doordat het paard een ophoping van afvalstoffen in het lichaam heeft zit hij "vast. Normaal gesproken kan het lymfestelsel zelf de afvalstoffen afvoeren, alleen is er nu sprake van dusdanige hoeveelheid aan afvalstoffen dat het paard moeite heeft om dit volledig zelf af te kunnen voeren. De equissage pulse stimuleert de afvoer van afvalstoffen waardoor het paard sneller en beter zijn afvalstoffen kwijt raakt. Met als gevolg dat het genezingsproces sneller verloopt.

Als een paard eenmaal spierbevangen is geweest is het paard voor altijd gevoeliger voor deze aandoening dan andere paarden. Een structurele aanpassing in het rantsoen is dan nodig. Zorg ervoor dat uw paard tijdens een rustperiode minder krachtvoer en meer ruwvoer krijgt dan anders. Zo kunt u bijvoorbeeld op dagen dat het paard minder inspanning hoeft te leveren, de dag ervoor in de avond al minder krachtvoer geven. Zorg ervoor dat het paard zoveel mogelijk vrije beweging krijgt. Daarnaast is het belangrijk voorafgaand aan de arbeid van het paard voor een goede warming up en na afloop voor een goede cooling down te zorgen.

 

Mijn advies is bij paarden die eenmaal spierbevangen zijn geweest deze 1 x per maand te behandelen om het lymfesysteem te ondersteunen.

Heb je nog vragen? Of ben je benieuwd naar de Equissage behandeling? Neem dan contact op, ik help jou en je paard graag verder!

Liefs, Joke


 

Sorteer op
  • Afspraak maken
    Afspraak maken
© 2019 - 2021 healthyhorses | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel